Zadane postavke internetskog preglednika funkcioniraju na takav način da prilikom posjete određenoj web stranici pohranjuju privremene podatke o tom mjestu, kao kolačiće, odnosno predmemoriju.
Ove se informacije koriste za brže učitavanje stranice pri budućim posjetima i za pamćenje vaših postavki radi lakšeg pregledavanja.
Međutim, ponekad je korisno očistiti predmemoriju i kolačiće preglednika.
Na primjer, mogu stvoriti probleme na određenim web lokacijama.
Osim toga, brisanje samo predmemorije i kolačića, umjesto brisanja svih zapisa povijesti, omogućuje vam da osvježite svoj preglednik dok pratite stranice koje posjećujete.
Za nastavak odaberite svoj preglednik s donje liste i slijedite upute.
Google Chrome
- Otvorite Google Chrome.
- Kliknite ikonu Postavke u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
- Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Postavke.
- Kliknite na Privatnost i sigurnost na lijevoj strani ekrana.
- U odjeljku Privatnost i sigurnost kliknite izbornik Obriši podatke o pregledavanju.
- U prozoru koji se otvori, kliknite na Napredno karticu.
- Odaberite Vremenski raspon za koji želite izbrisati podatke.
Zatim označite okvir pored Kolačići i drugi podaci web lokacije.
Na kraju, pritisnite dugme Obriši podatke.
Mozilla Firefox
- Otvorite preglednik Mozilla Firefox.
- Kliknite ikonu izbornika Firefox u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
- Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Opcije.
- U prozoru koji se pojavi kliknite opciju Privatnost i sigurnost u lijevom navigacijskom oknu.
- U odjeljku Kolačići i podaci web lokacije kliknite gumb Obriši podatke.
- U odgovoru koji se pojavi provjerite jesu li odabrana oba polja i kliknite gumb Obriši.
- U sljedećem odgovoru kliknite Obriši odmah.
Microsoft Edge
- Otvorite Microsoft Edge.
- Kliknite ikonu Postavke i više u izborniku Microsoft Edge, u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
- Na padajućem izborniku koji se prikazuje pri dnu odaberite Postavke.
- U odjeljku Postavke s lijeve strane kliknite Privatnost, pretraživanje i usluge .
- U odjeljku Brisanje podataka o pregledavanju / Privatnost, pretraživanje i usluge pri vrhu prozora Privatnost, pretraživanje i usluge kliknite gumb Odaberite šta želite izbrisati.
- U upitu koji se pojavi postavite Vremenski raspon na Cijelo vrijeme.
Zatim označite okvire pored Kolačići i drugi podaci web lokacije i Predmemorirane slike i datoteke i kliknite dugme Obriši odmah.
Safari
- Otvorite preglednik Safari.
- Odaberite Safari brojčanik na traci s izbornicima u gornjem lijevom kutu ekrana.
- Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Postavke.
- Kliknite karticu Privatnost, a zatim dugme Upravljaj podacima web lokacije.
- U prozoru koji se pojavi kliknite gumb Ukloni sve.
- Potvrdite svoj odabir u odgovoru klikom na dugme Ukloni odmah.
- Na kraju, kliknite dugme Gotovo u prethodnom prozoru.
Opera
- Otvorite Opera.
- Pritisnite dugme menija u gornjem lijevom uglu ekrana.
- Na padajućem izborniku koji se prikazuje pri dnu odaberite Postavke.
- U prozoru Postavke kliknite gumb Napredno i odaberite Privatnost i sigurnost .
- U odjeljku Privatnost i sigurnost kliknite izbornik Obriši podatke o pregledavanju.
- U prozoru koji se otvori, kliknite na Napredno karticu.
- Odaberite Vremenski raspon za koji želite izbrisati podatke.
Zatim označite okvir pored Kolačići i drugi podaci web lokacije.
Na kraju, pritisnite dugme Obriši podatke.

